Resturile avionului cu care s-a prăbuşit Amelia Earhart în urmă cu aproape 90 de ani ar fi fost găsite

Noutăţi

Amelia Earhart a fost prima femeie care a zburat de una singură deasupra Oceanului Atlantic, dar a dispărut în mod misterios în anul 1937, deasupra Oceanului Pacific, în timp ce încerca să facă ocolul Pământului.

Resturile avionului dispărut nu au fost niciodată descoperite cu certitudine, deşi au existat numeroase presupuneri. Însă o companie de explorare a adâncurilor marine a publicat o imagine sonar despre care spune că ar putea fi rămășițele avionului Ameliei Earhart.

De-a lungul timului, au fost efectuate numeroase investigații și expediții pentru a descoperi adevărul din spatele dispariției aviatoarei, dar fără succes. Deep Sea Vision (DSV), o firmă cu sediul în Carolina de Sud, a declarat că imaginea a fost captată după o căutare extinsă într-o zonă a Pacificului situată la vest de destinația planificată a lui Earhart, îndepărtata insulă Howland.

amelia earhart avion
Amelia Earhart a dispărut în condiţii misterioase în timp ce efectua un zbor unic până atunci

Amelia Earhart a dispărut în condiţii misterioase

Amelia Earhart a dispărut în timp ce efectua un zbor de pionierat în jurul lumii împreună cu navigatorul Fred Noonan.

Dispariția ei este unul dintre cele mai ispititoare mistere din istoria aviației, fascinând istoricii timp de decenii și generând cărți, filme și teorii din belșug.

Părerea predominantă este că Amelia Earhart, în vârstă de 39 de ani, și Fred Noonan, în vârstă de 44 de ani, au rămas fără combustibil și au abandonat avionul lor Lockheed Electra în Pacific, în apropiere de insula Howland, în timp ce se aflau pe una dintre ultimele etape ale călătoriei lor epice.

DSV a declarat că imaginea neclară capturată de un submersibil subacvatic fără pilot la o adâncime de 5.000 de metri, folosind un sonar cu scanare laterală, „dezvăluie contururi care reflectă cozile duble unice și scara avionului său istoric”.[sursa]

amelia earhart avion
Imagine realizată cu sonarul de către DSV

„Întotdeauna am considerat că ar fi făcut toate încercările pentru a ateriza ușor pe apă, iar semnătura aeronavei pe care o vedem în imaginea sonar sugerează că ar putea fi cazul”, a declarat directorul executiv al DSV, Tony Romeo, într-o declarație.

• CITEŞTE ŞI:  Cea mai veche scoică din lume avea 507 ani, dar a fost ucisă din greşeală de cercetători

DSV a precizat că echipa de explorare a petrecut 90 de zile căutând 13.500 de kilometri pătrați de pe fundul Oceanului Pacific, „mai mult decât toate căutările anterioare la un loc”. Echipa DSV a declarat că păstrează deocamdată confidențial locul exact al descoperirii și că plănuiește alte eforturi de căutare.

Dar Tony Romeo a spus că descoperirea a fost făcută aplicând ceea ce este cunoscut sub numele de „teoria Liniei de date”, avansată pentru prima dată în anul 2010 de Liz Smith, o fostă angajată a NASA.

Această teorie presupune că Noonan a uitat să dea calendarul înapoi cu o zi în timp ce zburau deasupra Liniei Internaționale a Datei, ceea ce a dus la o eroare de calcul a navigației sale cu stele cerești și la o eroare de navigație spre vest de 100 de kilometri.

Amelia Earhart și-a câștigat faima în anul 1932, devenind prima femeie care a traversat Atlanticul în zbor de una singură. Ulterior, în data de 20 mai 1937, a decolat din Oakland, California, în speranța de a deveni prima femeie care a zburat în jurul lumii.[sursa]

Amelia și Fred au dispărut pe 2 iulie 1937, după ce au decolat din Lae, Papua Noua Guinee, într-un zbor dificil de 4.000 de kilometri pentru a se realimenta pe Insula Howland, o bucată de teritoriu american situat între Australia și Hawaii.

Nu au reușit să ajungă niciodată la destinație.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

Dinții dragonilor de Komodo

Dinții dragonilor de Komodo au vârfuri de fier pentru o mușcătură mai puternică, ceea...

0
Statutul lor de posibile maşinării supreme de ucis a fost consolidat odată cu descoperirea că dinții dragonilor de Komodo au vârfuri de fier. Există,...
piele vie va face roboţii să zâmbească

Fețele realizate din „piele vie” vor face roboții să zâmbească la fel ca oamenii

0
Oamenii de știință japonezi au găsit o modalitate de a atașa piele vie la fețele roboților, pentru a obține zâmbete și alte expresii faciale...
Săbiile de la Marea Moartă

Săbiile de la Marea Moartă: un mister îngropat vreme de 2.000 de ani

0
Săbiile de la Marea Moartă sunt patru săbii romane, uimitor de bine conservate, care au fost descoperite recent într-o peșteră din apropierea Mării Moarte,...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via