Cartea Recordurilor – Guinness World Records, are o istorie de mai bine de jumătate de secol.
Ideea de a publica o astfel de carte i-a venit în 1951 irlandezului sir Hugh Beaver. Astăzi, o nouă ediţie a Carţii Recordurilor apare în fiecare an, cu recordurile aduse la zi.
Ea conţine o colecţie recunoscută internaţional de recorduri mondiale, cuprinzând între coperţile sale atât performanţe umane cât şi fenomene extreme ale lumii naturale.
Cartea în sine deţine un record mondial: cea mai vândută serie de carte care deţine drepturi de autori.
Cartea Recordurilor este astăzi, după Biblie, cea mai cunoscută carte din lume.
România a intrat prima dată în Cartea Recordurilor în anul 1986 şi a adunat de atunci până astăzi aproape 40 de recorduri.
10 recorduri româneşti din Cartea Recordurilor:
#10. Recordurile sportivilor
Sportivii români sunt printre puţinii care ne aduc mereu un strop de bucurie.
Fie că e vorba despre gimnastică, box, tenis sau fotbal, tot timpul am avut parte de sportivi de calitate, care au urcat România pe cele mai înalte trepte ale podiumului.
Începem, bineînţeles, cu Nadia Comăneci.
Românca a obţinut cele mai multe note de 10 la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice. Este vorba de cele 7 note de 10 obţinute în 1976, la Montreal. Înainte de 1976 nimeni nu obţinuse nota 10 la un eveniment olimpic.
Iolanda Balaş a rămas neînvinsă timp de 10 ani la săritura în înălţime, timp în care a obţinut 142 de victorii consecutive.
Mihaela Melinte – cea mai lungă aruncare a ciocanului – 76,07 m.
Helmuth Duckadam a apărat consecutiv patru penalty-uri în finală Cupei Campionilor Europeni din 1986, când Steaua a obţinut singurul trofeu european.
Cel mai lung meci de baschet din lume. Acest meci a avut loc în perioada 2-5 august 2007 şi a fost jucat la Sibiu timp de 80 de ore.
#9. Cel mai lung poem de dragoste
„Luceafărul” scris de Mihai Eminescu, cu cele 98 de strofe ale sale, este cel mai lung poem de dragoste din lume.
Cei de la World Records Academy spun despre „Luceafărul” că poate fi considerat atât un poem romantic, cât şi unul modern, al mileniului trei.
#8. Cel mai mare drapel
România are cel mai mare drapel din lume.
Întins pe aproape 80.000 de metri pătraţi, tricolorul gigant a fost realizat în anul 2013 la Aerodromul Clinceni.
#7. Cea mai lungă cunună de ceapă
Cea mai lungă cunună de ceapă împletită: cununa avea o lungime de 4.518 metri şi a fost realizată de către sătenii din comuna sălăjeană Pericei.
400 de săteni au lucrat la ea timp de 5 zile şi au împletit aproximativ 45.000 de cepe, cu o greutate totală de 40 de tone.
#6. Cea mai mare halbă de bere
Românii iubesc berea.
Iar acest lucru nu putea fi demonstrat mai bine decât printr-o menţiune în Cartea Recordurilor.
În anul 2009 o halbă fabricată în Timişoara a obţinut această menţiune. Halba are o capacitate de 11.000 litri, o greutate de 2,5 tone, 6 metri înălţime şi este făcută din oţel inoxidabil.
#5. Cea mai mare pictură din lume
Acest record a apărut în ediţia din 2008 a Cărţii Recordurilor şi a fost realizat de către tinerii pictori de la liceul Nicolae Tonitza din Bucureşti.
Pânza are 3,6 kilometri şi a fost pictată de 800 de elevi. Tema aleasă de elevi a fost o grădină cu flori.
#4. Cel mai lung lanţ de prezervative
Sute de bucureşteni au realizat, în anul 2007, un lanţ de prezervative, lung de 3,2 km.
Lanţul a măsurat 3,269 km, a fost alcătuit din 25.773 prezervative şi la realizarea lui au contribuit 1.683 participanţi
Prin intermediul acestui eveniment, organizatorii PSI Romania şi Centrul Român HIV/SIDA au dorit să atragă atenţia asupra necesităţii utilizării prezervativului. Printre numeroşii participanţi, s-a aflat şi Loredana Groza.
Recordul anterior, omologat de Guinness Book, era deţinut de UNESCO Thailanda, cu o lungime de 2,7 km.
#3. Cei mai mulţi Moşi Crăciun
3.939 de Moşi Crăciun au dăruit, în anul 2008, timp de două ore, cadouri bucurestenilor.
Reprezentanta Guinness World Record a omologat noul record la categoria „cei mai mulţi Moşi Crăciun care împart cadouri”.
#2. Palatul Parlamentului
Palatul Parlamentului deţine trei recorduri: cea mai mare, cea mai scumpă şi cea mai grea clădire administrativă din lume.
Palatul proiectat de arhitectul Anca Petrescu, cu o suprafaţă de 330.000 de metri pătraţi, este cea mai mare clădire administrativă, pentru uz civil din lume.
Este construit din 700 tone metrice de oţel şi bronz, un milion metri cubi de marmură, 3,5 tone metrice de sticlă, şi 900.000 metri cubi de lemn. Palatul a fost construit în întregime din materiale româneşti scumpe şi de bună calitate.
Este şi cea mai scumpă clădire administrativă din lume, estimată în 2006 la aproximativ 4 miliarde de dolari.
#1. Cea mai bătrână mamă din lume
La 16 ianuarie 2005, Adriana Iliescu a adus -o pe lume pe Eliza Maria Bogdana Iliescu şi a intrat pe lista de recorduri româneşti din Cartea Recordurilor cu titlul de cea mai bătrână mamă.
Adriana Iliescu (n. 31 mai 1938, Craiova) este un fost profesor universitar de literatură română și autoare de povești pentru copii.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: