Walt Disney: respins de nenumărate ori, nu s-a lăsat doborât de eşecuri şi a reuşit să creeze un imperiu de miliarde

Noutăţi

Walt Disney a fost unul dintre cei mai influenți și inovatori creatori de filme și desene animate din istorie. A fost fondatorul companiei The Walt Disney Company, care a devenit unul dintre cele mai mari conglomerate de divertisment din lume. A fost, de asemenea, cel care a proiectat și construit parcurile tematice Disneyland și Disney World, care au adus bucurie și magie milioanelor de oameni. Dar drumul său către succes a fost plin de obstacole şi probleme.

Copilăria lui Walt Disney

Walt Disney s-a născut într-un sat din apropiere de Chicago, Illinois, în data de 5 decembrie 1901, fiind al patrulea fiu al lui Elias și Flora Disney. Avea trei frați și o soră mai mică. Tatăl său era un om distant și sever, care schimba frecvent locurile de muncă, în timp ce mama sa era o femeie caldă, iubitoare, care le oferea educaţia copiilor săi.

Când Walt avea patru ani, familia sa s-a mutat la o fermă lângă Marceline, Missouri, un orășel tipic din Midwest, care i-a servit ca sursă de inspirație pentru una dintre atracțiile principale din Disneyland. Aici, Walt a început școala și a manifestat un talent și o pasiune pentru desen și pictură. A început prin a copia benzile desenate din ziare, iar după ce a fost plătit de un vecin să îi facă portretul calului său, a început să vândă şi altor vecini diverse desene.

walt disney
Walt Disney la biroul său de lucru

Când Walt avea nouă ani, familia sa s-a mutat din nou, de data aceasta în Kansas City, Missouri, unde tatăl său a cumpărat un traseu de distribuție a ziarelor și l-a obligat pe el și pe frații săi să îl ajute. Walt a spus mai târziu că multe dintre obiceiurile și compulsivitățile sale din viața adultă proveneau din disciplinele și disconforturile pe care le-a trăit ajutându-și tatăl cu ziarele.

Walt Disney a urmat Liceul McKingley din Chicago, unde a participat la cursuri de desen şi fotografie. În timpul nopţii, Disney urma cursurile Insitutului de Artă Chicago. La 16 ani, Walt a renunţat la şcoală pentru a se înrola în armată, dorind să lupte în cadrul Primului Război Mondial, însă a fost refuzat deoarece nu îndeplinea condiţia vârstei minime. În schimb, Walt s-a alăturat Crucii Roşii, fiind trimis în Franţa pentru un an, unde devenit şofer pe ambulanţă.

Începuturi grele

În anul 1919, Walt Disney s-a întors din Franţa, însă nu a rămas în Chicago, ci s-a mutat în Kansas pentru a deveni caricaturist. Fratele său Roy l-a sprijinit, găsindu-i un loc de muncă la Pesmen-Rubin Art Studio, acolo unde l-a cunoscut pe caricaturistul Ub Iwerks. Ulterior, Disney s-a angajat la Kansas City Film Ad Company, unde a creat animaţii pentru reclame. Acesta a fost contextul în care Walt a decis să-şi deschidă propria afacere bazată pe animaţii. Pentru început, l-a recrutat pe Fred Harman ca prim angajat.

• CITEŞTE ŞI:  O avere colosală ar putea fi ascunsă în interiorul planetei Mercur: un strat de diamante gros de 15 km

Walt şi Harman au reuşit să facă o înţelegere cu un teatru din Kansas City pentru a le rula desenele „Laugh – O – Grams”. Desenele au fost extrem de populare, şi astfel Disney a reuşit să îşi achiziţioneze propriul studio. Disney i-a angajat la studio pe fratele lui Harman, Hugh şi pe Ub Iwerks. Aceştia au realizat împreună „Alice in Cartoonland”, o producţie live action combinată cu animaţie. Din păcate, însă, studioul a strâns foarte multe datorii, iar în anul 1923 Walt Disney a declarat falimentul. Acesta a fost doar primul dintr-o lungă serie de eşecuri.

Walt Disney şi fratele său Roy s-au mutat la Hollywood, urmaţi şi de Ub Iwerks. Prima lor afacere a fost încheiată cu Margaret Winkler, care le-a distribuit animația „Alice in Cartooland”. De asemenea, aceştia au creat personajul „Oswald the Lucky Rabbit”, care l-a adus câte 1.500 de dolari pentru fiecare, din partea studioului Universal Pictures.

În anul 1925, Disney a angajat-o pe Lilian Bounds pentru departamentul de imprimare cu cerneală și colorat. Ulterior, Lilian a devenit secretara lui Walt, iar mai târziu avea să-i devină soţie.

Succesul a început să se contureze odată cu apariţia lui Mickey Mouse

În ciuda succesului răsunător, Walt Disney a pierdut drepturile asupra personajului Oswald, când a aflat că studioul Universal Pictures i-a angajat pe majoritatea animatorilor săi și i-a redus bugetul. Refuzând să accepte aceste condiții, Walt a părăsit Universal Pictures.

După o serie de eșecuri, Disney trebuia să creeze o nouă „stea”. Majoritatea biografiilor spun că ideea lui Disney pentru Mickey Mouse i-a venit în timpul întoarcerii din New York. Șoarecele a fost inițial numit „Mortimer”, dar a fost mai târziu botezat „Mickey Mouse” deoarece noua soție a lui Disney, Lillian, considera numele „Mortimer” ca fiind nepotrivit.

Mickey era un șoarece simpatic și amuzant, care a devenit rapid un simbol al animației. Walt i-a dat și vocea lui Mickey în primii ani. Acesta avea să fie începutul succesului răsunător de care s-a bucurat Walt Disney în următoarele decenii. Walt a creat și alte personaje memorabile, cum ar fi Minnie Mouse, Pluto, Goofy și Donald Duck. El a introdus și alte inovații în producția de desene animate, cum ar fi culorile în trei benzi Technicolor, camerele multiplane și efectele speciale.

• CITEŞTE ŞI:  Mihailo Tolotos, omul care nu a văzut în toată viaţa sa o femeie

În anul 1929, Disney a produs primul film de lung metraj animat, „Albă ca zăpada şi cei şapte pitici”. Filmul a avut un succes răsunător și a marcat începutul unei ere noi în animație. Filmul a devenit producția cu cel mai bun succes la încasări pe anul 1938, reușind să strângă peste 8 milioane de dolari (astăzi ar valora în jur de 100 de milioane de dolari dacă ajustăm rata inflaţiei), în ciuda Marii Crize Economice. De asemenea, filmul i-a adus 8 Premii Oscar. În următorii cinci ani, Walt Disney Studioa adăugat la filmele animate de lung metraj pelicule animate precum Pinocchio, Fantasia, Dumbo şi Bambi.

walt disney personaje
Walt Disney şi personajele create de studiorile sale

Al Doilea Război Mondial i-a dat lui Walt Disney o nouă lovitură

În decembrie 1939, Walt Disney a deschis un nou studio la Burbank, însă în anul 1941, majoritatea angajaţilor au demisionat. Acest eveniment l-a obligat pe Disney să aştepte câţiva ani buni până să realizeze următorul desen animat de lung metraj. Abia în anul 1950 a lansat „Cenuşăreasa”, urmată imediat de „Alice în Ţara Minunilor”, „Peter Pan”, „Doamna şi Vagabondul”, „Frumoasa Adormită” şi „101 Dalmaţieni”. Mai mult de 100 de animaţii au fost produse de studioul său în anii care au urmat.

Walt a fost adesea învins de critici și adversități. A trebuit să lupte pentru fiecare proiect, să depășească limitele tehnologiei și să convingă lumea de viziunea sa. Cu toate acestea, cu fiecare provocare, Disney a răspuns cu inovație și curaj.

Walt Disney a diversificat activitățile studioului său, producând filme cu actori reali, cum ar fi „Mary Poppins”, care a fost nominalizat la 13 Premii Oscar, dintre care a câștigat cinci. Mai apoi, Disney a intrat și în industria televiziunii, realizând emisiuni precum Disneyland și The Mickey Mouse Club, care au avut audiențe mari și loiale. El a fost, de asemenea, implicat în planificarea și organizarea unor evenimente internaționale, cum ar fi Târgul de la Moscova din 1959, Jocurile Olimpice de Iarnă din 1960 și Târgul Mondial din New York din 1964.

walt disney

Succesul financiar şi sfârşitul lui Walt Disney

În anul 1955, Walt și-a îndeplinit unul dintre cele mai mari visuri: să construiască un parc de distracții care să ofere famililor o experiență unică și plină de farmec. Așa a luat naștere Disneyland, care a fost inaugurat în Anaheim, California, și care a devenit una dintre cele mai populare și vizitate atracții turistice din lume. Walt a fost implicat personal în proiectarea și supervizarea fiecărui detaliu al parcului, care era împărțit în mai multe zone tematice. Walt a fost, de asemenea, gazda unor emisiuni speciale dedicate parcului, în care prezenta noutățile și curiozitățile legate de acesta.

• CITEŞTE ŞI:  Familia de' Medici: ascensiunea şi decăderea celei mai influente familii din perioada Renaşterii

La începutul anilor 1960, imperiul Disney avea un succes enorm, iar Walt Disney Productions s-a remarcat ca fiind cea mai bună companie din lume generatoare de divertisment pentru familie.

După mulți ani de fumat, Walt Disney a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. În data de 2 noiembrie, 1966, în urma unor radiografii, medicii au descoperit că Disney avea o tumoră pe plămânul stâng. Cinci zile mai târziu, Disney a mers înapoi la spital pentru operație, dar tumora s-a extins atât de mult încât medicii au fost nevoiți să îi scoată întreg plămânul stâng. Doctorii i-au spus apoi lui Disney că mai avea între șase luni și un an de trăit. Dupa câteva sesiuni de chimioterapie, Disney a petrecut puțin timp cu soția sa în Palm Springs, California înainte de a se întoarce acasă.

În data de 20 noiembrie 1966, Walt Disney a suferit un colaps în casa sa dar a fost resuscitat de medici și întors înapoi la spital, unde a murit pe 15 decembrie, 1966 la ora 9:30, la zece zile după ce a împlinit 65 de ani. A lăsat în urmă o moștenire impresionantă și o amprentă de neșters în cultura și istoria lumii.

Walt Disney World a fost deschis în anul 1971, sub supravegherea fratelui său Roy, care a murit la scurt timp după aceea. Astăzi, studiorile Walt Disney au venituri anuale de peste 50 de miliarde de dolari, iar întreaga companie, The Walt Disney Company este una dintre cele mai mari si mai profitabile din lume, având peste 225.000 de angajaţi.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

prima femeie faraon neferusobek

Cine a fost prima femeie faraon din istoria Egiptului şi cum a reuşit aceasta...

0
Neferusobek (numită şi Sobekneferu) nu are o recunoaștere a numelui precum Cleopatra și Hatshepsut, dar este posibil să fi fost prima femeie faraon care...
Viagra reduce riscul de Alzheimer

Un studiu de proporții confirmă că Viagra reduce riscul de Alzheimer cu peste 50%

0
Un produs farmaceutic aprobat de Administrația Federală a Medicamentelor (FDA) din SUA, utilizat pentru tratarea disfuncției erectile, ar putea fi în curând recomandat ca...
dunărea

50 de curiozităţi despre Dunăre, fluviul strâns legat de istoria României

0
Dunărea este al doilea cel mai lung fluviu din Europa, dacă luăm în considerare Volga, fluviu care curge în întregime în Rusia. Izvorul său...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via