Thales din Milet, filosoful considerat părintele ştiinţelor

Noutăţi

Thales din Milet a fost un filozof grec din epoca presocratică, fiind considerat „părintele ştiinţelor”. Acesta a contribuit la dezvoltarea matematicii, astronomiei şi filozofiei într-o perioadă în care aceste domenii se aflau abia la început.

Thales s-a născut în jurul anului 625 î.Hr., în oraşul Milet, un oraș antic, situat pe coasta de vest a Anatoliei, a Turciei de astăzi.

Primul autor care îl menționează pe Thales a fost Herodot. Acesta afirmă că strămoșii lui Thales erau fenicieni, dar Diogenes Laertios adaugă că cei mai mulți scriitori îl prezintă ca aparținând unei vechi familii milesiene.

Thales din Milet a fost apreciat de către Platon şi Aristotel, fiind nominalizat în toate listele tradiționale ale celor „Șapte Înțelepți”. Thales a fost unul dintre cei mai importanți oameni ai timpului său, atât ca filozof și om de știință, cât și ca om de stat și legiuitor, prin maximele și zicerile sale.

Thales din Milet a fost aproape uitat în perioada Evului Mediu și la începutul erei moderne, împărtășind, astfel, destinul celor mai mulţi gânditori presocratici.

Thales din Milet, părintele ştiinţelor

Thales și-a pus întrebări despre natura universului și a dat răspunsuri care nu au luat în considerare zeii și demonii. Renunțarea la mitologie a fost un pas crucial în gândirea științifică și a condus la o explozie intelectuală care a durat sute de ani. Se pare că este primul care a rupt tradiția gândirii dependente de supranatural, trecând la real.

Thales a fost fondatorul filosofiei grecești și a Școlii Milesiene a cosmologiștilor.

Thales din Milet era văzut de unii oameni ca un om înțelept, dar imprudent. În lucrarea Theaitetos, Platon povesteşte cum Thales a căzut într-o fântână pentru că era prea ocupat să studieze stelele.

• CITEŞTE ŞI:  Planul NASA de a plasa un reactor nuclear pe Lună se apropie de realitate

Totuși, această aparent imprudentă observare a stelelor a condus la aplicații practice în navigație. A studiat mișcarea stelelor din Carul Mic, după care navigau fenicienii.

Mai mult decât atât, a demonstrat caracterul practic al filozofiei sale, atunci când și-a folosit cunoștințele ca să prezică o recoltă bogată de măsline. Folosindu-se de aceste cunoştinţe, a reuşit să pună monopol pe presele de ulei de măsline.

De asemenea, cunoştinţele lui Thales s-au dezvoltat şi în urma călătoriilor sale. Acesta era implicat în comerţ, fapt pentru care a călătorit foarte mult. În timpul acestor călătorii, a adunat o mulțime de informaţii de la alte popoare, pe care le-a dat lumii grecești. De exemplu, Herodot povestește cum a prezis eclipsa de soare din anul 584 î.Hr., folosind cercetările și cunoștințele dobândite de la preoții babilonieni.

thales din milet

Teorema lui Thales

În domeniul matematicii, Thales a fost cel care a adus geometria în Grecia. Filosoful s-a familiarizat cu această ştiinţă în timpul călătoriilor sale în Egipt, dezvoltând-o ulterior. Teoremele geometrice elaborate de el au constituit bazele matematicii grecești.

Cu siguranţă, cea mai cunoscută dintre teoremele sale este cea care îi şi poartă numele, respectiv Teorema lui Thales.

Această teoremă demonstrează legăturile care există într-o configurație de cinci puncte, ABCDE, unde A, B, D sunt coliniare, A, C, E sunt coliniare, iar DE este paralel cu BC. Aşadar, o paralelă DE la baza BC a unui triunghi ABC împarte laturile AB și AC în segmente proporționale.

De asemenea, Thales a mai demonstrat că:

  • un cerc este împărțit în două părți egale de diametru;
  • unghiurile bazei unui triunghi isoscel sunt congruente;
  • unghiurile opuse la vârf sunt congruente;
  • un triunghi este determinat dacă sunt date o latură și unghiurile adiacente ei;
  • unghiul înscris într-un semicerc este unghi drept.
• CITEŞTE ŞI:  Un hacker profesionist dezvăluie cele 5 greșeli principale de securitate pe care le faci cu dispozitivele tale în online

Deși niciuna dintre scrierile lui nu s-a găsit în forma originală, opera sa a fost păstrată prin intermediul scrierilor altor autori.

Apa şi Pământul plat

Thales din Milet a fost primul filozof grec care a introdus noțiunea de element material primar al tuturor lucrurilor și fenomenelor cosmice și pe care l-a identificat ca fiind apa.

Apa, aerul, focul sau orice alt principiu au fost pentru filozofii presocratici rădăcina vieții, a sufletului și, în general, puterea naturii vii.

Cu toate că era un om foarte evoluat pentru acea perioadă, Thales avea şi principii eronate. De exemplu, considera că Pământul reprezintă un disc plat ce plutește mereu pe ape. De asemenea, considera că cutremurele sunt provocate de valurile apei în vreme de furtună.

Thales a murit în jurul anului 545 î.Hr., la o vârstă înaintată pentru acele vremuri. Decesul a avut loc în timpul unor manifestări sportive, din cauza unor călduri excesive. Pe mormântul său este o inscripție care spune: „Aici, într-un mormânt strâmt zace Marele Thales; totuși renumita sa înțelepciune a ajuns la ceruri”.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

demi moore

Demi Moore, dramele, abuzurile şi dependenţele uneia dintre cele mai de succes actriţe de...

0
Demi Moore a fost una dintre cele mai de succes actriţe în perioada anilor ’90, datorită rolurilor din filme precum „G.I. Jane”, „Ghost”, „A...
manuscrisele de la Marea Moartă

Descoperirea uluitoare privind manuscrisele de la Marea Moartă

1
O descoperire recentă privind manuscrisele de la Marea Moartă schimbă tot ce se ştia despre o parte dintre enigmanticele documente aflate în custodia Universităţii...
turnuri de porumbei

Fascinantele turnuri de porumbei antice: o metodă ingenioasă de a obţine îngrăşământ

0
Între secolele XVI-XVII, în timpul dinastiei Safevizilor, persanii au construit mii de turnuri de porumbei. Deşi am fi tentaţi să credem că au făcut...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via