Putem spune că oamenii nu iubesc prea mult insectele, mai ales când vine vorba despre ţânţari, gândaci sau muşte. Cu atât mai puțin cele care au o viață lungă. Dar ce insectă poate trăi 30 de ani?
Dintre cele mai enervante şi periculoase insecte, întâlnim foarte des ţânţarii şi gândacii. Dacă ţânţarii au o durată de viaţă estimată la 42-56 de zile, gândacii pot trăi mai mult. Însă există insecte care pot trăi zeci de ani.
Cicadele, de exemplu, sunt printre cele mai longevive insecte, putând trăi între 13-17 ani. Dar unele insecte pot trăi şi mai mult.
Ce insectă poate trăi 30 de ani?
Furnica regină poate trăi până la 30 de ani.[sursa]
O furnică lucrătoare tipică are o durată de viață de aproximativ un an, însă furnicile regine pot trăi până la 30 de ani și pot depune până la un milion de ouă.
Furnicile trec prin patru etape de dezvoltare: ou, larva, pupa (uneori cocon, numită metamorfoză în funcție de pe specie) și adult.
Odată ce o colonie este înființată, furnicile lucrătoare îndeplinesc nevoile reginei, cum ar fi oferirea de mâncare și eliminarea deșeurilor ei. Deoarece structura socială a furnicilor este foarte complexă și furnicile individuale sunt relativ simple, o colonie de furnici poate fi gândită ca un singur organism, iar furnicile individuale ca celule sau membre ale organismului, deoarece indivizii pot supraviețui rar pe cont propriu.
Există aproximativ 1.000.000 de specii de insecte cunoscute pe glob, iar entomologii estimează că mai există milioane (posibil până la 10 milioane) de specii nedescoperite. Dintre acestea, până în prezent, au fost clasificate peste 12.500 de specii de furnici dintr-un număr total estimat de circa 22.000.
Curiozități despre furnici
Furnicile sunt insecte sociale care trăiesc în colonii sau camere subterane, care pot găzdui până la 500.000 de indivizi. Aceste camere sunt conectate între ele și de suprafața pământului prin mici tuneluri. În interiorul coloniei, există camere specializate pentru depozitarea hranei, împerechere și creșterea puilor.
Regina produce ouă pentru a menține populația coloniei, iar furnicile muncitoare construiesc și întrețin colonia, transportând bucăți mici de pământ în mandibulele lor și formând astfel mușuroaie la ieșirea din colonie.
Majoritatea coloniilor de furnici sunt autonome, dar furnicile de Amazon, care sunt furnici roșii agresive (genul Polyergus) găsite în vestul Statelor Unite, fură larvele altor furnici pentru a le folosi ca muncitori. Aceste furnici transformate în sclavi construiesc case și hrănesc furnicile de Amazon, care se ocupă doar cu luptele. Ele depind complet de aceste furnici sclavi pentru supraviețuire.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: