O descoperire deosebită a fost făcută într-un sat din judeţul Iaşi, în cursul anului 2012: tăbliţele de la Hândreşti.
Profesorul Mihai Gabriel Vasilencu efectuând săpături în localitatea Hândreşti din comuna Oțeleni, judeţul Iaşi, avea să descopere urmele unei aşezări umane foarte vechi, din Neolitic.
Potențialul arheologic al satului a fost relevat încă din perioada interbelică, atunci când învățătorul școlii din Hândrești, Dumitru Atudorei a descoperit cinci așezări neolitice. Acestea au fost identificate în ziua de 28 septembrie 1927 de o comisie condusă de prof. dr. I. Andriescu, directorul Muzeului Național de Antichități din București.[sursa]
Acesta este un sat vechi de răzeşi, unde prima documentare scrisă datează din anul 1626, dar acesta a fost menţionat şi în jurul anului 1400. Întemeietorul acestui sat pare a fi un anume Hândrea, care a trăit pe la începutul sec. al XV-lea. Surpriza de pe teren a fost pentru specialiști una uriaşă.
Aici, arheologii aveau să scoată la suprafaţă urme ale unor locuinţe dreptunghiulare cu podină din lut ars, cuptoare de ardere a ceramicii şi un bogat inventar arheologic constând în statuete zoomorfe şi antropomorfe, cermică fină, semifină şi grosieră, suflătoare, fusaiole, lame de silex, nuclee de silex, topoare de piatră cu perforație de tip ciocan și sapă, greutăți, măciuci, dăltițe, răzuitoare, vârfuri de lance, râșnițe din piatră, mărgele de piatră ș.a.
În urma cercetărilor efectuate s-a constatat că întreaga așezare neolitică se întindea pe o suprafaţă de circa șase kilometri pătraţi. Pe lângă aceste obiecte de tip unealtă s-au descoperit însă şi două tăbliţe de piatră care prezintă semne clare de scriere.
Interesant este însă faptul că aceste semne – litere, sunt asemănătoare cu cele ale scrierii Vinca – Turdaş, dar şi cu celebrul alfabet secuiesc, care a fost preluat de către secui de la daci.
„Unele piese atrag atenţia de la o primă vedere datorită rarităţii şi frumuseţii lor. Încă de la început mi-au atras atenţia două tăbliţe de piatră ce au o inscripţie care se aseamănă mai mult cu «alfabetul geţilor», la o primă vedere, dar şi cu Tăbliţele de la Tărtăria.
Poate fi vorba şi de o formă de scriere paleocreştină. Specialiştii probabil vor descifra scrierea şi vechimea ei pentru a stabili adevărul istoric.”, declara la acea vreme profesorul Mihai Vasilencu.
Tăbliţele de la Hândreşti
Cele mai interesante piese descoperite la Hândrești sunt două tăblițe din lut, de mici dimensiuni (circa 4 cm x 3 cm) prezentate mai jos. Acestea aveau să fie denumite „Tăbliţele de la Hândreşti”, într-un mod asemănător Tăbliţelor de la Tărtăria, despre care se spune că ar conţine primul mesaj scris din istoria omenirii.
Cele două tăblițe din lut nu sunt datate, însă se presupune că au o vechime foarte mare, de circa 7.000 de ani, vechime estimată pe baza artefactelor găsite alături, respectiv a instrumente din silex și piatră, precum și a semnelor inscripționate pe ele, ce seamănă mult cu scrierea Turdaș – Vinca de pe Tăblițele de la Tărtăria.
Pentru descifrarea mesajelor inscripționate pe Tăblițele de la Hândrești a fost utilizat sistemul silabic trac. Textul inscripționat pe fiecare tăbliță a fost citit pornind de la caracterul din centru și rotind tăblița de la dreapta la stânga, conform săgeților albastre din imaginea de mai jos.
Utilizând sistemul silabic tracic au fost transcrise mesajele inscripționate pe tăblițe și astfel rezultă următoarele mesaje:
Tăblița pătrată 1: E – PO – RO – KO – ZI – SA – NI – TE
Tăblița dreptunghiulară 2: TA – KI – DA – DO – ZO – SU – TE – MO
Cu aceste silabe formăm cuvintele tracice:
E POROKO ZISA NI TE.
TAKI DA DOZOSU TEMO.
În limba română ar rezulta următoarele mesaje:
1. E PORUNCA ZISĂ (DE) NOI (CĂTRE) TINE.
2. TACI (ȘI) DĂ DOSUL (ÎNTOARCE-TE ȘI FUGI) (DACĂ) (TE) TEMI
sau TACI, DACĂ ȚI-E FRICĂ!
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: