Sucul de roşii ucide una dintre cele mai întâlnite bacterii. Proprietăţile antibacteriene ale sucului de roşii

Noutăţi

Sucul de roşii, mai exact proprietățile antibacteriene ale acestuia, pot ucide Salmonella Typhi și alte bacterii care pot afecta sănătatea tractului digestiv și urinar al oamenilor.

La această concluzie au ajuns cercetătorii în urma unui studiu publicat în Microbiology Spectrum, o revistă a Societății Americane de Microbiologie.[sursa]

Salmonella este un gen de bacterie patogenă intestinală care cauzează unele boli infecțioase (febră tifoidă, paratifos, intoxicații alimentare etc.). Salmonella este cauza celor mai răspândite toxiinfecții alimentare, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau de apă infectată. Salmonella Typhi este un patogen mortal specific omului, care provoacă febra tifoidă.

„Scopul principal al acestui studiu a fost să descoperim dacă roșiile și sucul de roșii pot ucide patogenii enterici, precum Salmonella Typhi, și, în caz afirmativ, ce calități le fac eficiente.”, a declarat cercetătoarea principală, dr. Jeongmin Song, profesoară asociată în Departamentul de Microbiologie și Imunologie de la Universitatea Cornell (SUA).

Sucul de roşii
Sucul de roşii are proprietăţi antibacteriene extrem de folositoare omului

Sucul de roşii: Proprietățile antibacteriene ale sucului de roşii ucid Salmonella

În primul rând, cercetătorii au verificat, în experimente de laborator, dacă proprietățile antimicrobiene ale sucului de roșii pot ucide Salmonella. Odată ce a constatat că da, echipa a analizat genomul roșiei pentru a identifica peptidele antimicrobiene implicate.

Peptidele antimicrobiene sunt proteine foarte mici care influențează membrana bacteriană menținând bacteriile ca organisme intacte. Cercetătorii au selectat patru peptide antimicrobiene posibile și au testat eficacitatea lor împotriva Salmonella Typhi, identificând astfel două peptide antimicrobiene eficiente împotriva acestei bacterii.[sursa]

Sucul de roșii poate fi eficient și împotriva altor bacterii care pot afecta sănătatea tractului digestiv și urinar, cum ar fi Escherichia coli sau Staphylococcus aureus. Sucul de roșii nu numai că are efecte antibacteriene, dar și alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi prevenirea cancerului, îmbunătățirea vederii, reducerea inflamației și a colesterolului. Consumul de suc de roșii este recomandat și pentru hidratarea organismului, deoarece conține multă apă și electroliți.

• CITEŞTE ŞI:  Gândacul bombardier, insecta care îşi fierbe duşmanii

Echipa de cercetare a efectuat mai multe teste pe variantele Salmonella Typhi care apar în zonele unde boala este frecventă. De asemenea, oamenii de știință au efectuat un studiu pe calculator pentru a afla mai multe despre modul în care peptidele antibacteriene ucid Salmonella Typhi și alți patogeni enterici. În cele din urmă, cercetătorii au analizat cât de eficient funcționează sucul de roșii împotriva altor patogeni enterici care pot afecta sănătatea tractului digestiv și urinar.

De ce este important consumul de fructe şi legume

Probabil că mulţi iau în derâdere mesajele de la radio şi TV privind consumul regulat de fructe şi legume. Însă acest lucru este mai important decât pare la prima vedere.

Cea mai semnificativă descoperire este că sucul de roșii este eficient în eliminarea Salmonella Typhi, inclusiv a variantelor sale hipervirulente, și a altor bacterii care pot afecta sănătatea tractului digestiv și urinar al oamenilor. Cele două peptide antimicrobiene pot elimina acești patogeni afectând membrana bacteriană, un strat protector care înconjoară patogenul.

„Studiul nostru arată că roșiile și sucul de roșii pot eradica bacteriile enterice precum Salmonella.”, a spus prof. Song. Cercetătorii au afirmat că speră că atunci când publicul, în special copiii și adolescenții, află despre rezultatele studiului, vor dori să consume mai multe roșii și să bea sucuri din alte fructe și legume, deoarece acestea le oferă beneficii antibacteriene naturale consumatorilor.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

microplastice descoperite în inimă

Mii de fragmente de microplastice descoperite în inimă. Cum au ajuns în ţesutul cardiac

0
Mii de fragmente de microplastice descoperite în inimă au demonstrat faptul că masele plastice pot ajunge până şi în cele mai nebănuite locuri, chiar...
cea mai bătrână pisică

Cea mai bătrână pisică din lume, Flossie, are 27 de ani

0
Cea mai bătrână pisică din lume se numeşte Flossie şi a primit acest titlu de la Guiness World Records, care i-a recunoscut vârsta de...
antoninus pius

Antoninus Pius: viaţa împăratului roman al păcii și pietății

0
Având o domnie renumită în antichitate pentru pace, pietate, prudență și corectitudine, ar putea fi Antoninus Pius cel mai mare împărat roman? În acest articolCinstește-ți...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via