Steven Callahan: Bărbatul care a plutit 76 de zile în derivă în Oceanul Atlantic, slăbind 20 de kg

Noutăţi

Steven Callahan, un american din Needham, Massachusetts, a impresionat o lume întreagă în anul 1982, după ce a plutit vreme de 76 de zile, în derivă, în apele Oceanului Atlantic. Povestea lui a fost inspirație pentru lumea cinematografică și a fost transpusă în filme. Există chiar și o carte cu întreaga aventură a bărbatului, care a stat în topul New York Times vreme de 36 de săptămâni.

Steven Callahan, bărbatul care a plutit 76 de zile, în derivă, în Oceanul Atlantic

Toată povestea a început după ce Steven Callahan, de profesie arhitect naval, a decis să navigheze de unul singur, în Oceanul Atlantic, dorindu-și să se readune în urma divorțului de soție.

În anul 1981, Steven a construit o barcă cu pânze cu lungimea de 6,5 metri, numită Napoleon Solo, pe care a navigat-o singur de la Newport, Rhode Island, până în Insulele Bermude și apoi până în Penzance, Anglia, împreună cu un prieten pe nume Chris Latchem. Ulterior, Steven a participat la o cursă transatlantică de la Penzance, Anglia, până în Antigua, dar a abandonat-o în La Coruña, Spania, din cauza vremii nefavorabile care a avariat mai multe bărci, inclusiv pe a lui.

Steven Callahan a plecat din El Hierro, Insulele Canare, în data de 29 ianuarie 1982, având ca destinație Antigua. După șapte zile, în timpul unei furtuni nocturne, barca lui a fost lovită de un obiect necunoscut, probabil o balenă, și a fost inundată de apă.

Bărbatul a reușit să scape într-o barcă pneumatică de salvare pentru șase persoane, cu un diametru de aproximativ 1,8 metri, și să salveze câteva provizii, cum ar fi un fir de pescuit, un purificator de apă, o armă cu harpon și câteva alimente uscate, printre care o pungă cu alune, fasole coaptă, varză, carne de vită, stafide și doar opt litri de apă. De asemenea, a recuperat şi o carte denumită Sea Survival (Supravieţuirea pe mare), un manual de supraviețuire scris de Dougal Robertson, un alt temerar care a supravieţuit în derivă.

steven callahan

Zile cumplite în apele Oceanului Atlantic

Callahan a rămas în derivă în apele Oceanului Atlantic timp de 76 de zile, timp în care a trebuit să se confrunte cu foamea, setea, soarele, valurile, rechinii, dar mai ales cu singurătatea şi teama că va muri.

• CITEŞTE ŞI:  Elagabal, unul dintre cei mai controversaţi împăraţi romani

Bărbatul a reușit să pescuiască pești și caracatițe cu firul de pescuit și cu harponul lui, să colecteze apă de ploaie și să o purifice cu dispozitivul lui, să repare barca pneumatică de mai multe ori și să construiască un sextant rudimentar din creioane pentru a se orienta după Steaua Polară.

La un moment dat, barca lui a căpătat vegetație sub ea, ceea ce a atras peștii dorado. Aceasta a devenit o parte din hrana lui Steven.

Cum a fost găsit Steven Callahan plutind în derivă în Oceanul Atlantic

În decursul călătoriei sale care s-a desfăşurat în mod haotic pe o distanţă de circa 3.300 de kilometri, a pierdut aproape 20 de kilograme și a avut răni deschise de la apa sărată și soare.

Totodată, pe parcursul derivei, Steven Callahan a văzut șapte nave care l-au fi putut salva, dar niciuna nu l-a zărit.

În data de 20 aprilie 1982, a fost observat de un grup de pescari lângă insula Marie-Galante, la sud de Guadeloupe, aceştia salvându-i viaţa. A fost dus la un spital, unde a fost tratat pentru deshidratare, malnutriție și infecții.

steven callahan
Steven Callahan a fost găsit într-o stare de sănătate deplorabilă

I-au trebuit săptămâni bune lui Steven Callahan să se refacă, deoarece era deshidratat, slăbise 20 de kilograme și avea probleme de deplasare. Când s-a făcut bine, a decis să-și spună povestea.

Steve Callahan a scris o carte intitulată ”Adrift: Seventy Six Days Lost At Sea” („În derivă: 76 de zile pierdut pe mare”). În anul 2010, o emisiune din SUA a recreat cazul lui Steven, pe care l-a intitulat ”76 Days Adrift” (76 zile în derivă).

După salvare, Callahan a continuat să fie autor, arhitect naval, inventator și un în ultimul rând navigator. A obținut trei brevete de invenție pentru dispozitive de stabilitate și control direcțional al bărcilor, o barcă pneumatică pliabilă și o barcă cu fund rigid pliabil. A proiectat și o barcă multifuncțională de auto-salvare, numită „The Clam” (Scoica), care permite navigatorului să navigheze spre siguranță în caz de naufragiu. A fost, de asemenea, consultant pentru filme și documentare despre supraviețuire pe mare, printre care şi celebrul film „Viața lui Pi” (2012).


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

obiect prăbuşit pe jupiter

Un obiect misterios s-a prăbuşit pe Jupiter, momentul fiind surprins de către un astronom...

0
Un astronom amator a surprins un moment foarte rar în care un obiect misterios s-a prăbuşit pe Jupiter. Impactul a fost detectat inițial de...
bernie madoff

Bernie Madoff, autorul celei mai mari fraude financiare din istorie. Ţeapa de 65 de...

1
Bernie Madoff, pe numele său complet Bernard Lawrence Madoff, s-a născut în data de 28 aprilie 1938, în New York, SUA. Acesta a fost...
garda pretoriană

Garda Pretoriană, ascensiunea de la gardieni ai împăraţilor, la decidenţi politici

0
Garda Pretoriană a fost o forță militară formată din gărzi special recrutate și folosită în Imperiul Roman pentru paza și securitatea împăratului, în special...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via