Niculae Baticu (1909 – 1998), a fost pilot de recunoaştere în Al Doilea Război Mondial, fiind băgat la închisoare de comunişti pentru uneltire împotriva ordinii sociale comuniste.
Totuşi, marea pasiune a lui Niculae Baticu nu a fost zborul, ci alpinismul.
A descoperit muntele la vârsta de 20 ani, la invitaţia unui coleg de serviciu. Este considerat a fi părintele alpinismului românesc modern.[Detalii]
A fondat Clubul Alpin Român 1936-1948 şi prima Școală de Alpinism din România, în anul 1938.
Totuşi, în anul 1939, odată cu începerea celui de-Al Doilea Război Mondial, Niculae Baticu a devenit pilot.
În anul 1943 a fost distins cu Crucea de Aur a Ordinului Virtutea Aeronautică cu Spade pentru „executarea misiunilor de recunoaştere, vânătoare de submarine inamice şi protecţia de convoaie pe Marea Neagră”.
Fiind un pilot foarte îndrăzneţ, a executat 91 misiuni de război în Marea Neagră.
Băgat la închisoare de comunişti
Reuşitele sale din război nu au fost suficiente pentru a-i satisface pe comuniştii ajunşi la putere.
Comuniştii l-au acuzat că ar fi legionar, motiv pentru care a fost condamnat la închisoare. A fost deținut politic, fiind condamnat de către regimul comunist la 20 de ani de puscărie.
Din aceştia, a executat 17 ani de temniță grea si muncă silnică, pentru crimă de uneltire împotriva ordinii sociale comuniste.
A făcut 2 ani la Jilava, apoi a fost transferat la Aiud, iar din anul 1950 la Baia Sprie.
Ulterior, comuniştii au vrut să îl recruteze ca turnător pentru Securitate, însă acesta a refuzat de fiecare dată.
Nici presiunea regimului comunist şi nici închisoarea nu l-au doborât. A scris mai multe cărţi, printre care şi ”Jurnalul unui alpinist și aviator”.
A murit în anul 1998, la 89 de ani.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: