Fetele-canar | Povestea femeilor care au muncit până au murit

Noutăţi

Cu aproximativ 20 de milioane de morţi şi tot cam atâţia răniţi, Primul Război Mondial a fost unul dintre cele mai devastatoare conflicte din istoria omenirii. A fost un război total, în care au fost implicate toate sectoarele societăţii, de la bărbaţi, până la femei şi copii. Fetele-canar au fost un asemenea exemplu.

După izbucnirea Primului Război Mondial, majoriatea bărbaţilor s-au înrolat în armată, iar soţiile lor i-au înlocuit în posturile pe care ei le ocupau înainte în fabrici.[The Vintage News]

Până la mijlocul anului 1915, circa 750.000 de bărbaţi şi-au pierdut vieţile pe câmpul de luptă.

În acea perioadă, guvernul britanic lansase concepte ca „Serviciul Naţional” sau „Armata de Uscat a Femeilor”. Scopul era de a încuraja femeile să se alăture forţei de muncă. Noile angajate primeau un salariu, care, în medie, ajungea să fie echivalentul a numai jumătate din sumele cu care fuseseră recompensaţi bărbaţii care munceau în uzine. Cu toate acestea, era un salariu mai mare decât primeau femeile în mod normal.

fetele canar0
Fetele-canar, lucrând în fabricile de armament

Pe de altă parte, se estimează că aproximativ 80% din totalul muniţiei folosite în timpul Marelui Război de armata birtanică a fost produs de femei. Acestea au produs circa 4.800.000 de puşti, 250.000 de mitraliere, 52.000 de piese de muniţie pentru avioane, 2.800 de proiectile pentru tancuri, 25.000 de piese de artilerie grea şi peste 170 de milioane de piese de muniţie. 

fetele canar1

Muncitoarele erau cunoscute la acea vreme sub numele de ,,muniţioniste”. Sarcinele atribuite lor variau de la delicate la foarte grele. De exemplu, angajatele care manevrau substanţe chimice deosebit de periculoase nu purtau echipament de protecţie.

• CITEŞTE ŞI:  Planul NASA de a plasa un reactor nuclear pe Lună se apropie de realitate

Fetele-canar şi aportul lor

Fetele-canar erau adesea tinere care nu aveau experiență în munca în fabrici sau în producția de muniție. Pielea lor devenea de culoare galben-verzuie, acesta fiind rezultatul expunerii la substanțele toxice utilizate în fabricarea muniției, cum ar fi picratul. Acesta era un acid coroziv și toxic, sub formă de cristale galbene, fără miros și cu gust amar. Pe lângă culoarea pielii, părul fetelor se înverzea sau, în unele cazuri, cădea.

Din cauza acestor transformări prin care trecea corpul lor, angajatele fuseseră poreclite „fetele-canar”

fetele canar2

În perioada Primului Război Mondial, în Regatul Unit, s-au înregistrat numeroase cazuri de copii care s-au născut având pielea de culoarea galbenă.

Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că mamele lor fuseseră angajate în fabricile de muniţie. Iniţial, medicii pediatri susţinuseră că aspectul neobişnuit al pielii copiilor va dispărea în timp. Dar acest lucru nu s-a întâmplat în niciunul dintre cazuri.

Pentru a stimula moralul angajatelor, directorii fabricilor organizau competiţii sportive, la care participau nu doar angajaţii din uzinele producătoare de muniţie, dar şi cei din alte întreprinderi industriale.

Victime pe câmpul muncii

Deşi ar părea ciudat, muncitoarele nu se temeau de faptul că pielea lor devenea galbenă sau de faptul că urmau să dea naştere unor copii cu probleme.

Mai tare le era teamă de riscul producerii unor explozii în interiorul uzinelor.

fetele canar

Cel mai grav accident de acest tip s-a produs în anul 1918, în fabrica de muniţie din Chilwell. Atunci, peste 130 de oameni şi-au pierdut viaţa. 

Se estimează că, în fiecare săptămână, în uzinele producătoare de armament mureau, în medie, câte două femei.

• CITEŞTE ŞI:  Alexandrina de la Cozia, eroina uitată, care l-a salvat pe Vlad Ţepeş

Multe dintre angajate nu tolerau condiţiile inumane de muncă şi îşi părăseau posturile. Altele lucrau până în momentul în care organismul lor ceda definitiv. Considerau că astfel contribuie la efortul de război, susţinându-şi totodată şi familiile din punct de vedere financiar.

Pe măsură ce Primul Război Mondial s-a apropiat de sfârșit, fabricile de muniție au început să se închidă. Fetele-canar au cerut sprijin financiar pentru problemele de sănătate și îngrijirea lor medicală. Munca lor în condiţii îndoielnice şi urmările produse au condus la introducerea unor legi și norme de siguranță în fabricile și uzinele britanice.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

Bătălia de la Stâncile Roșii

Cum s-a desfăşurat cea mai mare bătălie navală din istorie: în Bătălia de la...

0
Bătălia de la Stâncile Roşii este considerată a fi cea mai mare bătălie navală din istorie. Lupta s-a desfăşurat pe Fluviul Yangtze (Fluviul Albastru),...
ştefania mărăcineanu

Ştefania Mărăcineanu: cum i s-a furat un Premiu Nobel savantei care a provocat prima...

0
Ştefania Mărăcineanu s-a născut în București, în data de 18 iunie 1882. A fost o savantă de renume internațional, care a formulat teorii despre...

Istoria cartofilor în Europa şi de ce au fost interzişi în Franţa

0
Istoria cartofilor în Europa a început după anul 1530, atunci când spaniolii au descoperit aceste plante în Peru. Ulterior, cartofii au fost aduşi în...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via