Diferenţa principală dintre Arctica şi Antarctica o reprezintă faptul că Arctica, sau Polul Nord este un ocean îngheţat, înconjurat de pământ, în timp ce Antarctica, sau Polul Sud, este un continent îngheţat, înconjurat de ape. Practic, Antarctica este un continent, în timp ce Arctica este un ocean.
Cuvântul „Arctic” provine din grecescul „arktikos”, care înseamnă „în apropiere de urs”, „arktos” însemnând urs. Expresia face referire fie la constelaţia Ursa Major, fie la Ursa Minor, care conţine şi Steaua Polara sau Steaua Nordului.
„Antarctic” provine din grecescul „antarktikós„, care, după cum bănuiţi, înseamnă „opusul Arcticii” sau „opusul nordului”.
Un lucru interesant îl reprezintă faptul că în Arctica trăiesc urşi polari, în timp ce în Antarctica nu.
Polul Nord prezintă un mare interes politic şi social din partea multor state precum Danemarca, Rusia, Canada, Islanda, Norvegia, Suedia, Finalanda şi SUA. Acest interes este manifestat pentru că, potrivit geologilor americani, aici se află jumătate din resursele petroliere de pe Terra. Polul Sud, adică Antarctica nu aparţine niciunui stat şi nu a fost niciodată colonizată sau populată.
Diferenţa de faună dintre Arctica şi Antarctica
Mulţi oameni cred că urşii polari şi pinguinii împart acelaşi habitat. Este greşit.
Pinguinii trăiesc numai în emisfera sudică, adică în Antarctica, unde nu există prădători naturali. Dacă pinguinii ar trai in acelaşi loc cu urşii polari, atunci aceştia din urmă nu ar avea nicio problemă în ceea ce priveşte sursele de hrană.
Urşii polari, în schimb, trăiesc numai la Polul Nord. Sunt stăpânii gheţurilor din Oceanului Arctic, fiind cei mai mari prădători de uscat.
De asemenea, la Polul Nord mai trăiesc foci inelate, vulpi polare, dar şi numeroase specii de peşti şi cetacee.
La Polul Sud trăiesc, pe lângă speciile de pinguini, foci cu blană, foci leopard, albatroşi, cetacee dar şi numeroase organisme microscopice, precum krillul antarctic sau tardigradele.
Populaţia
În ciuda imaginilor simbolice cu exploratori care îşi înfig steagurile în mod triumfător în gheaţa Polului Sud, Antartica este singurul loc de pe Pământ care nu aparţine niciunui stat (cu excepţia controversatului teritoriu Bir Tawil).
Nu există urme ale unor populaţii indigene, iar regiunea este guvernată de Tratatul Antarcticii, care stipulează ca teritoriul în sine şi resursele acestuia să fie folosite numai în scopuri ştiinţifice şi cu gânduri paşnice.
În schimb, peste patru milioane de oameni trăiesc la Polul Nord, atât în sate, cât şi în oraşe.
Frigul de la Poli
Polul Sud este mult mai rece decât Polul Nord. Temperaturile din Antarctica sunt atât de scăzute, încât zăpada nu se topeşte niciodată în unele zone ale continentului.
Temperatura medie anuală de la Polul Sud este de -49 de grade Celsius. Acest lucru face ca Antarctica să fie cel mai rece loc de pe Pământ.
În comparaţie, temperatura medie în timpul iernii în Arctica este de -34 de grade Celsius şi creşte cu câteva grade în timpul verii.
Cea mai scazută temperatura inregistrată pe Terra a fost de -89,6 grade Celsius, la Vostok, lângă polul sudic geomagnetic, în anul 1983. Ulterior, recordul a fost doborât în două rânduri, în anul 2018, înregistrându-se o temperatură de -97,8°C.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: