Diamantul Hope: soarta tragică a celor care au deţinut faimoasa piatră preţioasă

Noutăţi

Diamantul Hope este o piatră prețioasă de o frumusețe rară, care are o culoare albastră cu nuanțe de violet. Este una dintre cele mai cunoscute și mai valoroase bijuterii din lume, dar și una dintre cele mai controversate. În jurul său s-au țesut numeroase legende și povești de groază, care asociază diamantul cu un blestem străvechi și cu o serie de tragedii care i-au lovit pe cei care l-au deținut de-a lungul timpului.

Originea diamantului este un mister

Originea diamantului Hope este încă un mister. Se crede că a fost descoperit în India, în secolul al XVII-lea, în mina Kollur din Golconda, un loc celebru pentru pietrele prețioase. Potrivit unei legende, diamantul ar fi fost smuls dintr-o statuie a zeiței Sita, soția lui Rama, unul dintre cei mai importanți zei ai hinduismului. Furtul diamantului ar fi atras mânia zeiței, care i-ar fi blestemat pe toți cei care aveau să intre în posesia sa.

Aşadar, nu se știe cu exactitate cine, cum, când și unde l-a descoperit. Un lucru (aproape) sigur este că un negustor de bijuterii francez Jean-Baptiste Tavernier a intrat în posesia diamantului, fie cumpărându-l, fie furându-l, și astfel celebra piatră neşlefuită încă, a ajuns la Paris. După ce a fost finisat, diamantul a ajuns să fie cunoscut drept Tavernier Blue. Înainte de a fi tăiat, ar fi avut aproximativ 115 carate. Ulterior, după o muncă migăloasă a unui bijutier, diamantul rezultat ar fi avut 69 de carate.

diamantul hope1
Diamantul Hope

Diamantul Hope a început să facă victime

În anul 1668, diamantul a fost cumpărat de regele Ludovic al XIV-lea de la Jean-Baptiste Tavernier. Regele i-a dat o nouă tăietură și l-a numit „Diamantul Albastru al Coroanei”. El l-a purtat ca pandantiv la ceremonii oficiale și l-a lăsat moștenire urmașilor săi. Regele a murit, suferind o cangrenă. De asemenea, doar unul dintre urmaşii săi a supravieţuit. Legenda privind blestemul diamantului Hope începea să prindă contur.

• CITEŞTE ŞI:  Sun Tzu, generalul chinez care a scris "Arta Războiului"

Diamantul a fost purtat de mai mulți regi francezi, printre care Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea. Acesta din urmă i l-a oferit soției sale, Maria Antoaneta, care era pasionată de bijuterii. Dacă e să luăm în calcul presupusul blestem al diamantului, ambii monarhi au fost executați în timpul Revoluției Franceze din anul 1793. Anterior, diamantul Hope fusese furat din trezoreria regală.

Diamantul a dispărut pentru douăzeci de ani, timp în care se crede că a fost tăiat în două pentru a-i schimba forma și a-i ascunde originea. În anul 1812, una dintre părți a reapărut la Londra, unde a fost vândut sub numele de „diamantul Hope”, după numele unui bancher englez pe nume Henry Philip Hope. Acesta a cumpărat diamantul pentru a i-l dărui fiului sau. Coincidență sau nu, după doar o zi, fiul său a fost împușcat într-o partidă de vânătoare și i-a fost amputat un picior. De asemenea, se spune că după câțiva ani, bancherul a ajuns sărac, fiind nevoit să vândă diamantul.

De atunci, diamantul a trecut prin mâinile mai multor proprietari, dintre care mulți au avut parte de ghinioane sau morți violente.

Tragediile celor care au deţinut diamantul Hope

Printre victimele căzute sub presupusul blestem, se numără un lord englez pe nume Francis Hope, care a dat faliment și a divorțat de soția sa, May Yohe, o actriță americană celebră. În anul 1902, Francis Hope a vândut diamantul

Piatra a ajuns la Adolph Weil, un comerciant londonez, care o vinde la rândul său lui Simon Frankel, un negustor de diamante din New York, pentru suma de 250.000$. Astfel, diamantul Hope a ajuns, la începutul secolului XX, pe pământ american.

diamantul hope
Evalyn Walsh McLean, purtând diamantul Hope

În anul1908, Frankel a vândut diamantul unui colecționar turc. Acesta ar fi cumpărat piatra preţioasă în numele sultanului Hamid Abdul al ÎI-lea, care a domnit peste 33 de ani în Imperiul Otoman. Acesta a fost detronat la doar jumătate de an de la cumpărarea diamantului Hope, în urma unei revolte a populației.

• CITEŞTE ŞI:  O femeie dispărută acum doi ani a fost găsită în viaţă, plutind în apele mării

Un an mai târziu, diamantul a ajuns la celebrul bijutier Pierre Cartier, care a plătit suma de 550.000 de franci pentru diamant. Mai apoi, bijutierul a vândut diamantul lui Evalyn Walsh McLean (foto sus), o personalitate importantă a înaltei societăți americane. Inițial reticentă din cauza istoriei tulburătoare a diamantului și a zvonurilor privind blestemul pietrei, McLean a acceptat în final să cumpere diamantul Hope. A plătit mai bine de 150.000$. Evalyn McLean a purtat diamantul, deja faimos în persa americană, la mai multe evenimente mondene de-a lungul anilor, iar ziarele titrau că familia McLean angajase un fost membru al serviciilor secrete americane pentru a păzi diamantul.

Aceasta a rămas văduvă după ce soțul ei s-a sinucis. De asemenea, fiul său a murit într-un accident de mașină. Situaţia sa financiară s-a înrăutăţit, fiind nevoită să vândă ziarul pe care îl deţinea, celebrul The Washington Post. Mai mult, văduva s-a îmbolnăvit grav și a murit la doar 60 de ani din cauza unei pneumonii. Dorind să scape de blestem, moştenitorii săi au decis să vândă diamantul.[sursa]

Diamantul Hope în prezent

Diamantul Hope a ajuns în posesia faimosului bijutier Harry Winston. Acesta a acceptat, în anul 1958, să doneze infama piatră Muzeului Smithsonian, unde se află și astăzi. De atunci, diamantul Hope este cea mai vizitată dintre atracțiile muzeului de istorie naturală, pe care nu l-a părăsit decât de patru ori în cei peste 50 de ani de când se află acolo.[sursa]

Diamantul Hope este considerat a fi una dintre cele mai frumoase și mai valoroase pietre prețioase din lume, având 45,52 carate și o strălucire excepțională. Valoarea sa este estimată la peste 250 de milioane de dolari. Cu toate acestea, blestemul său nu pare să se fi stins. Se spune că personalul muzeului evită să atingă diamantul cu mâna goală și că vizitatorii care îl privesc simt uneori o stare de neliniște sau de frică.

• CITEŞTE ŞI:  Prima poştă din lume a fost creată de Cirus cel Mare, în urmă cu peste 2.500 de ani

Potrivit unei legende neverificate, cealaltă parte a diamantului ar fi fost pe Titanic atunci când s-a scufundat în anul 1912. Se spune că ar fi aparținut unui cuplu englez care se îmbarcase din portul Southampton pe faimoasa navă. Dacă este adevărat, de dragul discuţiei despre presupusul blestem, am putea lega diamantul de moartea a peste 1.500 de oameni.

Oricare ar fi adevărul, diamantul Hope este o bijuterie fascinantă, care a atras atenția și a aprins imaginația multor oameni de-a lungul timpului. În jurul său s-au creat numeroase legende și povești, fiind asociat cu un blestem străvechi. Este o piatră prețioasă care îmbină frumusețea cu misterul și care încă mai ascunde multe secrete.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

ramses al II-lea

Cum a devenit Ramses al II-lea cel mai mare faraon din istoria Egiptului antic

0
Având o părere foarte bună despre el însuși și fiind convins că era destinat să devină un mare conducător, faraonul Ramses al II-lea a...
elena farago

Elena Farago, poeta fără copilărie, care şi-a dedicat viaţa copiilor

0
Elena Farago s-a născut în data de 29 martie 1878, în Bârlad, într-o familie cu rădăcini greceşti. Versurile sale au emoţionat generaţii întregi de...

Betonul roman: secretele rezistenţei neobişnuite a betonului vechi de 2.000 de ani

0
Betonul roman antic reprezintă un subiect fascinant şi în zilele noastre. În mod remarcabil, Panteonul - faimoasa cupolă din beton nearmat a Romei, inaugurată...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via