Cum este viaţa în Dallol, cel mai fierbinte loc de pe Pământ

Noutăţi

Dallol este o localitate din regiunea Afar, din nord-estul Etiopiei, în prezent considerată a fi un oraş fantomă, din cauza migrării masive a populaţiei.

Localitatea este cunoscută pentru peisajul său geotermal extraordinar și condițiile climatice extreme. Orașul se află în Depresiunea Danakil, una dintre cele mai joase și mai calde regiuni de pe Terra, la aproximativ 130 de metri sub nivelul mării.

Dallol este celebru pentru izvoarele sale geotermale sulfuroase, fumarole și gheizere, care au format o serie de formațiuni geologice colorate și cristaline. Aceste formațiuni cuprind o varietate de minerale, inclusiv sulf, potasiu, fier și săruri, care creează un peisaj spectaculos, ce pare a fi extraterestru.

Acest mediu extrem este deosebit de interesant pentru geologi și biologi, deoarece studiul acestor condiții poate oferi informații despre procesele geotermale și despre adaptările biologice la mediile extreme. În ciuda condiţiilor extreme, această frumusețe naturală atrage şi turiști curajoși, care doresc să vadă cu ochii lor unul dintre cele mai neobișnuite locuri de pe Pământ.

dallol
Tânără din Etiopia şi o regiune termală din Dallol

Istoria oraşului Dallol

La începutul secolului al XX-lea, Dallol a devenit un centru de activitate minieră. Între anii 1910-1930, concesiunile de exploatare a potasiului au fost acordate companiilor străine. O cale ferată a fost construită în anul 1918 pentru a transporta mineralele din Dallol către portul Mersa Fatma, din Eritreea. Producția de potasă se spune că a ajuns la aproximativ 50.000 de tone după ce calea ferată a fost construită. De asemenea, între anii 1925-1929, o companie italiană a exploatat circa 25.000 tone de silvină.

Cu toate acestea, operațiunile miniere au fost întrerupte spre sfârşitul anilor ’30, odată cu izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial și a războiului dintre Italia și Etiopia.

dallol oras
Ruine din oraşul Dallol

Dallol, cel mai fierbinte loc de pe Pământ

Clima din Dallol este una dintre cele mai dure de pe planetă, cu temperaturi medii anuale de peste 34 °C și maxime zilnice care pot depăși 50 °C. Dallol este cunoscut pentru cea mai mare temperatură medie anuală pentru un loc locuit pe Pământ, care a fost de 34,6°C între anii 1960-1966.

• CITEŞTE ŞI:  Test de cultură generală: Câte furnici sunt pe Pământ?

Clima extremă din Dallol este rezultatul combinației dintre altitudinea sa joasă și poziția sa geografică în Depresiunea Danakil, una dintre cele mai aride și mai călduroase regiuni de pe planetă.

În această regiune, magma se află neobișnuit de aproape de suprafață. Din acest motiv, apa din lacurile acide este aproape de punctul de fierbere.

Din cauza condițiilor climatice extreme și a izolării geografice, Dallol nu a fost niciodată un oraș mare sau dens populat.

dallol oras1
Dallol este renumit pentru peisajele sale spectaculoase și colorate

Producția minieră a încetat în anii ’60, iar orașul a fost abandonat. Astfel, Dallol este un loc foarte izolat și greu accesibil, fără drumuri sau servicii regulate de transport. Singura modalitate de a ajunge acolo este cu caravanele de cămile care transportă sare din minele din zonă.

Localnicii fac parte din comunitatea Afar

În ciuda acestor condiții extreme, regiunea este locuită de comunitatea Afar, un grup etnic nomad, care s-a adaptat la viața din acest mediu arid. Afarii vorbesc limba afară, care aparține familiei de limbi afro-asiatice, și sunt în mare parte musulmani sunniți. Numărul total al populației Afar se estimează a fi între 1,5 și 2 milioane de persoane. Cu toate acestea, o mică parte dintre ei locuiesc în regiunea fostului oraş Dallol, aceştia fiind răspândiţi și în zonele învecinate din Eritreea și Djibouti.

Tradițional, cei din comunitatea Afar se bazează pe creșterea animalelor, cum ar fi capre, oi, cămile și bovine, pentru a-și câștiga existența și pentru a se adapta la viața în mediul arid și semi-arid din regiunea în care trăiesc. Comunitatea Afar este strâns legată de resursele naturale, precum sarea și apa, și se bazează pe rutele comerciale tradiționale pentru a transporta aceste resurse către piețele din Etiopia.

• CITEŞTE ŞI:  Cometa Halley și-a început călătoria de întoarcere spre Pământ. Când va ajunge în apropierea Terrei

Structura socială a comunității este bazată pe clanuri și triburi. Organizarea politică a fost tradițional descentralizată, cu conducători locali și lideri religioși care gestionează problemele comunității.

În ultimii ani, Dallol a început să atragă atenția turiștilor și a cercetătorilor datorită peisajului său geotermal unic și a studiilor de interes în domeniul geologiei, biologiei și ecologiei. Cu toate acestea, accesul la zonă poate fi dificil și periculos, atât din cauza terenului accidentat şi a căldurii extreme, precum și din cauza tensiunilor politice din regiune.

Vizionaţi în materialul video de mai jos câteva secvenţe din Dallol


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

tunelurile lui claudius

Tunelurile lui Claudius, cel mai lung sistem de canale subterane, vreme de sute de...

1
Tunelurile lui Claudius reprezintă un exemplu de arhitectură romană care arată cât de evoluaţi erau aceştia în urmă cu două milenii. Aceste tuneluri au...
bateria din bagdad

Bateria din Bagdad, un instrument creat înaintea vremurilor sale

0
Bateria din Bagdad, numită uneori şi "Bateria Parților", este un obiect dintr-o categorie denumită Out-of-place artifact, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere...
oţelul de damasc

Oţelul de Damasc, un mister pierdut în timp

0
Oţelul de Damasc a fost un material cu proprietăţi legendare, care a fost creat în Evul Mediu, în oraşul Damasc, din Siria. Cu toate...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via