Spre deosebire de dezastrele naturale, dezastrele ecologice sunt cauzate, direct sau indirect, de cฤtre om.
Cele mai mari dezastre ecologice, care au luat mii de vieลฃi ลi au nenorocit sute de mii de oameni, ar fi putut fi evitate รฎntr-un fel sau altul.
Fie cฤ vorbim despre poluare, incendii sau explozii nucleare, aceste dezastre ecologice au fost provocate din cauza banilor sau din dorinลฃa nebunฤ a unor oameni de a deลฃine puterea.
Oricum ar fi, cei care au avut cel mai mult de suferit au fost oamenii simpli, care nu au avut nimic de cรขลtigat.
รn aceastฤ listฤ sunt enumerate 10 dezastre ecologice care au produs pagube รฎnsemnate ลi care au luat mii de vieลฃi.
Top 10 cele mai mari dezastre ecologice din lume
#10. Bhopal
Pe 2 decembrie 1984, la miezul nopลฃii, un accident la uzina de pesticide Union Carbide din Bhopal, India, a dus la eliminarea รฎn aer a 45 de tone de izocianat de metil otrฤvitor. Mii de oameni au murit รฎn cรขteva ore.
Alte mii au murit รฎn urmฤtoarele luni, fiind รฎnregistrate 15.000 de victime. รn total, jumฤtate de milion de oameni au fost afectaลฃi รฎntr-un fel sau altul. Cei care au supravieลฃuit au orbit, au avut probleme la organe ลi alte boli รฎngrozitoare.
Un numฤr mare, ลocant, de copii s-au nฤscut cu malformaลฃii. รn 1989, Union Carbide a plฤtit 500 de milioane de dolari victimelor, o sumฤ insuficientฤ pentru consecinลฃele dezastrului.
Bhopal este cea mai mare catastrofฤ industrialฤ care a avut loc vreodatฤ.
#9. Golful Persic
Saddam Hussein ลtia cฤ rฤzboiul s-a terminat. Nu putea sฤ aibฤ Kuweitul ลi nici nu vroia sฤ beneficieze alลฃii de pe urma bogฤลฃiilor sale.
Aลa cฤ, รฎn timp ce Rฤzboiul din Golful Persic din 1991 se รฎncheia, Saddam a incediat peste 600 de puลฃuri de petrol.
Flฤcฤrile au ars timp de cรขteva luni. Golful era รฎnvelit รฎntr-un fum toxic.
Au รฎnceput sฤ cadฤ ploi negre. S-au creat lacuri de petrol. Vitele ลi animalele au murit din cauza aerului combinat cu petrol.
#8. Canalul Love
รn 1978, Canalul Love, situat lรขngฤ Cascada Niagara, รฎn nordul statului New York, avea cรขteva sute de case liniลtite ลi o ลcoalฤ.
Se รฎntรขmpla ca acestea sฤ stea deasupra a 21.000 de tone de deลeuri toxice industriale care fuseserฤ รฎngropate รฎn anii ‘ 40 ลi ’50 de o companie localฤ.
Pe parcursul anilor, deลeurile au รฎnceput sฤ iasฤ la suprafaลฃฤ รฎn curลฃile oamenilor ลi รฎn pivniลฃe.
รn 1978, Canalul Love a devenit un oraล-fantomฤ dupฤ ce toลฃi locuitorii au fost evacuaลฃi din cauza dezastrului ecologic.
#7. Exxon
รn noaptea din 24 martie 1989, vasul petrolier Exxon Valdez s-a scufundat รฎn reciful Bligh, aflat รฎn apele imaculate ale strรขmtorii Prince William din Alaska.
40 de milioane de litri de petrol s-au scurs รฎn ocean ลi s-au รฎntins peste 800 de km.
Sute de mii de pฤsฤri, peลti, foci, vidre ลi alte animale au murit, รฎn ciuda mobilizฤrii a peste 11.000 de oameni ลi 1.000 de bฤrci.
Exxon Valdez este considerat cel mai mare dezastru ecologic produs de oameni, รฎn SUA, รฎnsฤ deversฤrile actuale de petrol din golful Mexic ar putea fi mai grave.
#6. Tokaimura
Pe 30 septembrie 1999, cel mai grav accident nuclear al Japoniei a avut loc รฎntr-o centralฤ din nord-estul Tokyo.
Trei lucrฤtori al centralei din Tokaimura au amestecat greลit o soluลฃie de uraniu.
O flacฤrฤ albastrฤ a pornit dezastrul.
Doi muncitori au murit ลi sute de oameni au fost expuลi radiaลฃiilor.
#5. Marea Aral
รn aprilie 2010, secretarul ONU Ban Ki-Moon a cฤlฤtorit รฎn Asia Centralฤ, unde a gฤsit un cimitir de nave ruginite รฎn mijlocul unui deลert care se รฎntindea pe zeci de kilometri, รฎn toate direcลฃiile.
Acolo a fost Marea Aral, odatฤ al patrulea lac de pe Pฤmรขnt.
Situat รฎntre Uzbekistan ลi Kazakhstan, Aral era mare cรขt Irlanda.
Din anii ’60 รฎnsฤ, cรขnd Uniunea Sovieticฤ a รฎnceput irigaลฃii masive ลi a redirecลฃionat sursa lui de apฤ รฎn alte zone, Aral s-a micลorat cu 90%.
Ceea ce era odatฤ un lac plin de viaลฃฤ, a ajuns acum un deลert care produce furtuni de nisip ลi de sare care omoarฤ toate plantele ลi are efecte negative asupra sฤnฤtฤลฃii oamenilor ลi animalelor.
#4. Seveso
Pe 10 iulie 1976, o explozie la o uzinฤ chimicฤ din nordul Italiei a รฎmprฤลtiat un nor gros de dioxinฤ care s-a aลezat pe oraลul Seveso.
Revista Time povesteลte cum un fermier a vฤzut coada pisicii cฤzรขnd, iar dupฤ douฤ zile rฤmฤsese doar scheletul din ea. Dupฤ patru zile au รฎnceput sฤ se รฎmbolnฤveascฤ oamenii, mai ales de o boalฤ oribilฤ de piele.
Oraลul a fost evacuat. Acum este รฎnsฤ din nou locuit, iar un parc imens stฤ pe douฤ tancuri gigantice pline de rฤmฤลiลฃele animalelor mฤcelฤrite, fabricii ลi solului contaminat atunci.
#3. Minamata
Ani de zile locuitorii oraลului Minamata din Japonia au observat un comportament ciudat la animale, mai ales la pisicile de casฤ. Felinele aveau convulsii bruลte ลi cรขteodatฤ se aruncau รฎn mare.
Oamenii o numeau boala „pisicii dansatoare”.
รn 1956, primul om bolnav de ceea ce a devenit boala Minamata a fost identificat. Simptomele includeau convulsii, vorbire รฎngreunatฤ, pierderea funcลฃiilor motorii ลi miลcฤri incontrolabile ale membrelor.
Dupฤ trei ani, o investigaลฃie a conchis cฤ boala era rezultatul unei otrฤviri industriale ale Golfului Minamata de cฤtre compania Chisso. Producฤtorul de plastic arunca deลeurile รฎn apฤ, contaminรขnd-o cu cantitฤลฃi importante de mercur ลi de metale grele, care au intrat รฎn peลtii consumaลฃi de oameni.
Mii de locuitori au fost afectaลฃi de aceastฤ boalฤ ลi au murit.
#2. Fukushima
Accidentul nuclear de la Fukushima-Daiichi a avut loc la data de 11 martie 2011 la centrala electricฤ atomicฤ Fukushima din Japonia, care constฤ din 4 reactoare nucleare, ca urmare a cutremurului din nord-estul ศฤrii de la ora 14:46, urmat de un tsunami de mari proporศii.
Drept urmare populaศia localฤ din perimetrul de 30 de km รฎn jurul centralei (care nu era รฎncฤ evacuatฤ) a fost avizatฤ sฤ rฤmรขnฤ รฎn locuinศe, pentru a nu se expune direct (este vorba de aparatul respirator) radioactivitฤศii crescute.
Dupฤ explozia de la reactorul 2 s-a anunศat un incendiu la reactorul 4 (care la cutremur era รฎn revizie).
De la acesta provine acum creศtere puternicฤ a radioactivitฤศii direct รฎn atmosferฤ.
La 12 aprilie 2011 autoritฤศile japoneze au mฤrit clasificarea accidentului nuclear de la Fukushima de la nivelul 5 la nivelul 7, nivelul maxim pe scara accidentelor nucleare.
Nivelul 7 a fost ศi nivelul declarat la accidentul nuclear de la Cernobรฎl.
#1. Cernobรฎl
Cel mai รฎnfiorฤtor dezastru nuclear din istorie, cauzat de o centralฤ ลi probabil unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istorie.
Pe 26 aprilie 1986 unul dintre reactoarele centralei de la Cernobรฎl, din Ucraina a explodat.
O cantitate enormฤ de radiaลฃii a fost trimisฤ รฎn atmosferฤ, mai mare decรขt cea emisฤ de bombele de la Hiroshima ลi de la Nagasaki. Radiaลฃiile au mers cฤtre รฎntreaga Europฤ.
De atunci, mii de copii au fost diagnosticaลฃi cu cancer de tiroidฤ ลi peste 30 de km din jurul centralei sunt รฎncฤ รฎnchiลi. Reactorul nr.4 a fost sigilat รฎntr-un sarcofag enorm, care a รฎnceput รฎnsฤ sฤ se fisureze.
Centrala a fost complet รฎnchisฤ รฎn anul 2000, dar peste 4.000 de oameni รฎncฤ mai lucreazฤ la ea, pentru รฎntreลฃinere.
Abonaลฃi-vฤ la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci cรขnd publicฤm un articol nou: