Jean-Dominique Bauby, omul care a rămas paralizat şi a scris o carte clipind

Noutăţi

Jean-Dominique Bauby a fost un jurnalist francez, autor şi redactor-şef al revistei Elle, devenit cunoscut în lumea întreagă după ce a scris o carte ajunsă bestseller, clipind.

Jean-Dominique Bauby s-a născut în anul 1952, în Paris, Franţa, crescând în casa în care a locuit şi marele scriitor Alfred de Musset. A devenit jurnalist, lucrând pentru revista de modă Elle, mai întâi ca autor, devenind apoi redactor-şef.

Pe 8 decembrie 1995, la vârsta de 43 de ani, viaţa lui Bauby a luat o întorsătură dramatică. A suferit un atac vascular cerebral în timp ce îşi ducea fiul la o piesă de teatru.

A intrat într-o comă profundă. Trei săptămâni mai târziu, jurnalistul s-a trezit, însă a simţit că ceva nu era în regulă. Deşi creierul îi funcţiona corect, corpul nu reacţiona deloc. Funcţiile motrice îi lipseau în totalitate.

A fost diagnosticat de medici cu sindromul „locked-in”, adică închis în sine însuşi. Era, practic, prizonier într-un corp inert.

scris o carte clipind

A scris o carte clipind

Singurul mod în care jurnalistul putea comunica cu cei din jur era prin intermediul pleoapei ochiului stâng. Întins pe patul de spital, a început să comunice mai întâi cu copiii săi, după care şi cu alte persoane. Era singurul muşchi pe care îl putea controla.

În următoarele luni, Bauby a slăbit aproape 30 de kilograme. Cu toate acestea, francezul nu şi-a pierdut dorinţa de a trăi.

Înainte de accidentul vascular care i-a furat viaţa, jurnalistul semnase un contract pentru scrierea unei cărţi. Şi avea de gând să-şi respecte promisiunea, indiferent de starea sa.

Sandrine Fichou, expertă în comunicare, a aranjat literele alfabetului în funcţie de frecvenţa cu care erau utilizate de către Bauby. Astfel, jurnalistul putea dicta literele folosindu-se de pleoapa pe care o mai putea controla. Éditions Robert Laffont, compania cu care semnase contractul pentru scrierea cărţii, a trimis-o pe Claude Mendibil pentru a scrie cartea lui Bauby după dictare.

• CITEŞTE ŞI:  Arthur John Priest, fochistul care a supravieţuit scufundării Titanicului şi altor trei nave

Tânăra recita literele alfabetului aranjate după cum am precizat anterior, până când Jean-Dominique Bauby clipea la auzul literei corecte. În acest mod a fost scrisă cartea „Scafandrul şi fluturele”. 130 de pagini au fost scrise după dictare literă cu literă, pe parcursul a două luni, câte 3 ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

Cartea „Scafandrul şi fluturele” a fost publicată pe 7 martie 1997, devenind bestseller. Două zile mai târziu, pe 9 martie 1997, Jean-Dominique Bauby a murit.[Emag]


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

zeb-un-nissa

Prinţesa Zeb-un-Nissa: închisă vreme de 20 de ani în propriul palat, chiar de tatăl...

0
Povestea printesei Zeb-un-Nissa este una de dragoste, artă și rebeliune. Aceasta a fost fiica cea mare a împăratului mogul Aurangzeb și a soției sale...
marele zid chinezesc a fost distrus

Marele Zid Chinezesc a fost distrus parţial de doi muncitori care voiau să ajungă...

0
Marele Zid Chinezesc a fost distrus într-o zonă din provincia centrală Shanxi de către doi muncitori care au folosit un excavator pentru a face...
regina sophia magdalena

Regina Sophia Magdalena, protagonista unui scandal cu implicaţii intime la curtea regală a Suediei

0
Regina Sophia Magdalena s-a născut în data de 3 iulie 1746, la Palatul Christiansborg, aparţinând Casei de Oldenburg, familia regală a Danemarcei-Norvegia, fiind primul...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via