Cum dorm balenele şi delfinii fără să se înece dacă au nevoie de aer pentru a supravieţui

Noutăţi

Cum dorm balenele şi delfinii fără să se înece, având în vedere că au nevoie de oxigen pentru a supravieţui? Probabil că v-aţi pus această întrebare, mai ales după ce aţi aflat că sunt mamifere şi că nasc pui vii.

Mamiferele marine precum balenele și delfinii își petrec întreaga viață în apa mărilor și oceanelor, având o sarcină aparent imposibilă: să doarmă în timp ce înoată în apele adânci. Cu toate acestea, spre deosebire de oameni, ei pot dormi ore întregi sub apă fără să se înece. Observarea delfinilor din acvarii și grădinile zoologice, precum și a balenelor și delfinilor din sălbăticie, ne prezintă două metode de bază pentru dormit.

Cum dorm balenele şi delfinii fără să se înece

Răspunsul pe scurt este că sunt respiratori conștienți și, prin urmare, dorm în moduri diferite față de mamiferele terestre.

Noi, oamenii, suntem respiratori inconștienți, așa că organismul nostru respiră automat pentru a inspira aer chiar și atunci când dormim. Cetaceele sunt respiratori conștienți, ceea ce înseamnă că trebuie să ia o decizie cu privire la momentul în care trebuie să respire. Acest lucru ar putea părea complicat pentru un animal care își petrece tot timpul în apă, dar balenele și delfinii sunt experți și sunt bine adaptați să își petreacă întreaga viață în ocean.

Cum dorm balenele
Cum dorm balenele şi delfinii? Ei bine, pot dormi fie pe orizontală, fie, într-un mod mai ciudat, pe verticală

Toate balenele și delfinii dorm, dar diferitele specii au metode și cerințe diferite pentru somn și odihnă. Durata somnului poate varia masiv de la o specie la alta. Există câteva metode și poziții comune pentru somn. Printre acestea se numără simpla odihnă liniștită în apă, fie pe orizontală, fie pe verticală, sau dormitul în timp ce înoată încet lângă un alt membru al grupului lor sau în grupuri mici.

• CITEŞTE ŞI:  Locul de înmormântare al lui Platon a fost dezvăluit după ce un manuscris antic carbonizat în erupția Muntelui Vezuviu a fost descifrat de inteligenţa artificială

Delfinii intră într-o formă mai profundă de somn, mai ales pe timpul nopții. Delfinii din captivitate au fost înregistrați dormind pentru scurte perioade de timp pe fundul bazinelor lor. Balenele cu cocoașă sunt adesea găsite odihnindu-se nemișcate la suprafața oceanului în timp ce dorm. Acestea nu pot dormi mai mult de 30 de minute fără a risca să-și scadă temperatura corpului din cauza inactivității.

Cum dorm balenele şi delfinii când au pui

Atunci când mamiferele marine dorm și înoată în același timp, acestea se află într-o stare similară cu cea a unui pui de somn. Balenele tinere și delfinii se odihnesc, mănâncă și dorm în timp ce mamele lor înoată trăgându-i după ele.

În aceste momente și mama va dormi în timp ce se mișcă alături de pui. Mai mult decât atât, ea nu se poate opri din înotat pentru primele săptămâni de viață ale unui nou născut. Dacă ea se oprește chiar și pentru un moment, puiul va începe să se scufunde. La naştere, puiul are suficientă grăsime corporală pentru a putea pluti cu uşurinţă.

Este de evitat ca puiul să fie obosit, căci va deveni un exemplar slab, sensibil la infecții sau la atacurile prădătorilor. Delfinii masculi adulți, care în general se deplasează în perechi, deseori înoată încet unii pe lângă alții în timp ce dorm. Femelele și puii călătoresc în grupuri mai mari. Aceştia se pot odihni în aceeași zonă, în timp ce anumite exemplare se pot asocia în perechi pentru a putea dormi în timp ce înoată.[sursa]

Delfinii au un mod special de a dormi

În timpul somnului, balenele şi delfinii își opresc doar jumătate din creier împreună cu ochiul aflat pe partea opusă. Cealaltă jumătate a creierului rămâne trează dar la un nivel scăzut de vigilență. Această parte este folosită pentru a se păzi de prădători, obstacole și alte animale din jur. De asemenea, acest lucru semnalează momentul în care trebuie să se ridice la suprafață pentru a respira. După aproximativ două ore, mamiferul va inversa acest proces, odihnindu-se pe partea activă a creierului și trezind acea parte care doarme.

• CITEŞTE ŞI:  Un fizician susține că Universul nu conține materie întunecată și că are o vechime de 27 de miliarde de ani

În general, delfinii dorm noaptea dar numai pentru câteva ore de fiecare dată. Adesea, ei sunt activi noaptea târziu, profitând de acest moment pentru a se hrăni cu pești sau calamar, care atunci ies din adâncuri. Delfinii petrec în medie 33,4% dintr-o zi dormind. Nu este clar dacă aceștia au parte de vise în timpul somnului, REM-ul (o caracteristică a somnului profund) este greu de distins. Cu toate acestea, balenele au fost observate ca având 6 minute de somn REM într-o singură noapte.

Cum evită balenele şi delfinii înecul în timpul somnului

Pentru a evita înecul în timpului somnului este esențial ca mamiferele marine să păstreze controlul asupra nării aflate deasupra capului. Nara este un lambou de piele care este gândit pentru a se deschide și închide sub controlul voluntar al animalului. Deși încă este un subiect disputat, cei mai mulți cercetători sunt de părere că pentru a putea respira, un delfin sau o balenă trebuie să fie conștient și alert pentru a-și da seama că nara este la suprafață.

Spre deosebire, oamenii pot respira atunci când dorm. Mecanismele noastre subconștiente au control asupra acestui sistem involuntar.

Alte metode ajută mamiferele marine pentru a-și ține respirația mai mult decât alte tipuri de mamifere. Mamiferele marine pot trage mai mult aer cu fiecare respirație, din moment ce plămânii lor sunt mult mai mari decât cei ai oamenilor.

În plus, ei schimbă mai mult aer cu fiecare inhalare și expirație. Celulele lor roșii transportă și mai mult oxigen. Atunci când se scufundă, sângele mamiferelor marine călătorește doar spre părțile corpului care au nevoie de oxigen, inima, creierul și mușchii folosiți pentru înot. Digestia și orice alte procese trebuie să mai aștepte.

• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre Hindenburg, cel mai mare dirijabil din istorie

Mai mult decât atât, aceste viețuitoare au o toleranță mai mare pentru dioxidul de carbon. Creierul lor nu le determină o reacție a respirației până când nivelurile de dioxid de carbon sunt mult mai mari decât cele ce pot fi tolerate de oameni.

Aceste mecanisme, parte a răspunsului scufundării mamiferelor marine, sunt adaptări la viața într-un mediu acvatic și ajută în timpul procesului de dormit. Cetaceele reduc numărul gurilor de aer pe care le iau în timpul somnului. Un delfin are o medie între 8 și 12 respirații pe minut atunci când este puțin activ, ce scade la 3-7 respirații pe minut atunci când se odihnește.

Se întâmplă destul de rar ca un mamifer marin să se înece, deoarece acestea nu inhalează atunci când se află sub apă, dar se pot sufoca din cauza lipsei de aer.

Faptul că sunt născuți sub apă le poate cauza probleme puilor de balenă sau delfin. Prima atingere a aerului pe piele este cea care declanșează prima respirație. La unele necropsii ale mamiferelor s-a aflat că acel animal nu a ajuns la suprafață pentru acea primă gură de aer. Aceeași problemă poate apărea atunci când un animal este prins într-o plasă de pescuit.

În cazul în care nu poate ajunge la suprafață sau dacă intră în panică, animalul se poate scufunda mai adânc, acolo unde îi va fi imposibil să respire, rezultând astfel înecul.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

ieremia valahul

Ieremia Valahul, călugărul capucin devenit primul român beatificat

0
Ieremia Valahul s-a născut în data de 7 iunie 1556, având numele de mirean Ion Costişte. Nu se cunosc prea multe detalii despre viaţa...

Marele Potop din vremea lui Noe: adevăr sau ficţiune?

1
Marele Potop, numit şi Potopul lui Noe, reprezintă una dintre cele mai cunoscute și mai controversate povestiri din Biblie. Potrivit relatărilor biblice, Dumnezeu a...
Plantele își comunică suferința

Plantele își comunică suferința folosind propriul sistem nervos, conform unui nou studiu

0
Un nou studiu ştiinţific arată că plantele își comunică suferința folosind propriul sistem nervos. De exemplu, plantele pot elibera hormoni de stres ca răspuns...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via