Naarghita, pe numele său real Maria Amarghioalei, s-a născut pe 14 ianuarie 1939 în Pufești, un sat din județul Vrancea. A avut o copilărie grea, marcată de despărțirea părinților ei când avea doar trei ani. A fost crescută de bunicii materni până la vârsta de nouă ani, când s-a mutat la București alături de mama ei. Aici a început să studieze dansul la Palatul Pionierilor și să ia lecții de canto clasic.
În anul 1956, a intrat în corpul de balet al teatrului de revistă „Constantin Tănase”, unde a avut o revelație artistică. A văzut filmul indian „Vagabondul”, regizat de Raj Kapoor, și a fost fascinată de muzica și dansurile din peliculă. Acesta a fost momentul care a determinat-o pe tânăra Maria să învețe cântecele din film, pe care le-a înregistrat cu un magnetofon și le-a studiat cu atenție. Astfel, a învățat și limba hindi prin corespondență, cu ajutorul unui profesor de la Universitatea București.
În anul 1957, Maria Amarghioalei a debutat ca solistă în revista „O seară la estradă”, unde a interpretat aria „Ciand” („Luna”) din filmul „Vagabondul”. Publicul a fost încântat de vocea și de prezența ei scenică. A fost atunci când și-a ales numele de scenă, Naarghita, care înseamnă „cântul spiritului etern” sau „cântecul tulpinii de lotus” în hindi.[sursa]
Naarghita, ambasadoarea culturii indiene în România
Naarghita a devenit rapid o vedetă a muzicii și a dansului indian în România. A început să poarte sari (piesă de îmbrăcăminte specifică pentru indience), să se machieze și să se coafeze în stil indian. Aceasta a fost perioada în care a înregistrat numeroase cântece pe discuri de vinil, la casa de discuri Electrecord.
Naarghita a apărut în emisiuni de radio și de televiziune, unde a cântat și a dansat live. A urmat o perioadă în care a susținut concerte în țară și în străinătate, unde a fost aplaudată de publicul larg, dar și de personalități ale culturii și politicii.
Un moment de vârf al carierei sale a fost în anul 1967, când a fost invitată în India de către prim-ministrul Indira Gandhi, care o văzuse la televizor în timpul unei vizite în România. Naarghita a petrecut șase luni în India, unde a avut ocazia să cunoască mari actori și regizori de la Bollywood. Românca a fost primită călduros în New Delhi, vizita fiindu-i sponsorizată de guvernul indian.
Cu această ocazie, Naarghita a făcut cunoștință cu idolul ei, actorul și regizorul Raj Kapoor, iar cei doi au devenit prieteni apropiați. Se pare că artistul indian a ajuns până în punctul în care să se îndrăgostească de Naarghita. Cu toate acestea, cei doi nu ar fi fost întocmai pe aceeași lungime de undă, artista din România preferând să-și continue cariera, nu neaparat să se căsătorească, cu toate că se bănuiește că i-ar fi împărtășit sentimentele lui Raj Kapoor.
În această perioadă, a participat la festivaluri de muzică și de film, a dat interviuri și a fost primită cu simpatie și respect de către indieni.
Naarghita a continuat să promoveze cultura indiană în România și în Europa, până în anii ’80, când regimul comunist i-a interzis să mai călătorească în străinătate. Acesta a fost momentul în care artista a fost marginalizată și uitată de autorități și de public, care nu mai erau interesați de muzica și de dansul indian. De atunci, Naarghita a trăit o viaţă simplă în singurătate, fără să mai aibă acces la resursele artistice care o inspirau.
Naarghita, o legendă a scenei românești
Naarghita a murit pe 26 februarie 2013, la vârsta de 74 de ani, în București.
Conform unor surse, cântăreaţa ar fi trăit cu o pensie de 40 de lei pe lună, iar finalul i-ar fi fost unul nedemn. Nepoata acesteia ar fi sunat-o pentru ultima oară pentru a o invita la supermarket, însă artista ar fi refuzat invitația, preferând să rămână acasă pentru a găti.
„Sâmbătă era foarte fericită. Nu a dorit să meargă cu mine într-un supermarket, a zis că rămâne acasă să-şi facă ceva de mâncare, o mămăliguţă. A rămas să o sun luni dimineaţa, numai că atunci când i-am telefonat nu mi-a răspuns. Nici luni seara nu ne-a răspuns nici la telefon, nici la uşă. Marţi soţul meu a spart uşa şi am găsit-o în pat, cu televizorul funcţionând. Mămăliga era dată la o parte de pe ochiul de aragaz, ea era în pat şi televizorul mergea.”, a povestit nepoata Naarghitei.
Celebra cântăreaţă a lăsat în urmă o operă artistică impresionantă, care cuprinde peste 200 de cântece înregistrate, zeci de apariții în spectacole și emisiuni, și o pasiune neîntrecută pentru India.
Maria Amarghioalei, devenită celebra Naarghita, a fost una dintre cele mai originale și mai talentate artiste române, care a reușit să îmbine muzica și dansul indian cu sensibilitatea și expresivitatea românească. A fost o pionieră a dialogului intercultural și o ambasadoare a frumuseții și a diversității.
Naarghita este supranumită „Cenușăreasa din Vrancea”, pentru că a avut o viață plină de contraste, de la sărăcie la succes, de la lumină la întuneric. A fost o femeie curajoasă și determinată, care și-a urmat visul și vocația, în ciuda tuturor obstacolelor. De asemenea, a fost o sursă de inspirație și de admirație pentru mulți români, care au iubit-o și au respectat-o pentru ceea ce a fost: Naarghita, românca cu suflet indian.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: